Pillangóhatás

Őszinte beszélgetés Éva gyógymasszőrrel arról, mi történik, amikor a masszőr érintése forrongó érzelmi vihart ébreszt fel a vendégben. Éva elárulja nekünk, hogy néha nemcsak az izmokon, hanem a lelki dolgokon is segít masszázs közben.

A pillangóhatás olyan jelenség, amikoris egy apró mozzanat a folyamat elején teljesen megváltoztathatja a végeredményt. Ahogyan egy apró szárnycsapás az események forgószelét okozza, néha elég egyetlen érintés, és a masszőr már messze nemcsak az izmokat lazítja el, hanem hirtelen egy érzelemforgatag koordinátorának szerepében találja magát. Első lépésként érzékenyen felméri a helyzetet, majd javaslatot, tanácsot ad ügyfelének a további teendőkre vonatkozóan - legyen az pszichológus vagy más szakember szakmai segítsége, egy szívélyes és emberi négyszemközti beszélgetés, vagy egyszerűen csak odafigyelés, hallgatás füllel és szívvel is. A masszőrre ekkor nagy felelősség súlya nehezedik: hogyan közelítse meg helyesen ezt a helyzetet?

Tapasztaltad már, hogy az ügyfelek megosztják veled személyes problémáikat? Legyen szó akár párkapcsolati problémákról vagy akár komor gondolatokról? Vannak konkrét, visszatérő témák is?

Az ügyfeleim elég gyakran a bizalmukba fogadnak, akár masszázs közben, akár a masszázs előtti vagy utáni kötetlen beszélgetés során. Szinte mindig olyan témákról van szó, amelyek aggasztják őket, és így befolyásolják a lelki jólétüket. A leggyakoribbak közé a párkapcsolati problémák, a gyerekekkel kapcsolatos aggodalmak, a szorongás, a stressz, a depresszió, az alacsony önbecsülés, a múltbeli traumák vagy a nehéz élethelyzetek tartoznak.

Hogyan kezeled azokat a helyzeteket, amikor az érintéseddel oldod a feszültséget, és a vendég például sírni kezd?

Bár nem gyakran fordul ez elő, lényeges, hogy a masszőr felkészült legyen az ilyen helyzetre is, és tudja, hogyan reagáljon. Fontos, hogy megnyugtassa a vendéget, zsebkendőt kínáljon neki, és meghallgassa az aggodalmait. A masszőrnek természetesen pszichoterápiás (tovább)képzés nélkül nem szabadna megpróbálnia mélységében boncolgatni az elé táruló érzelmi problémát. Az érzelmek és könnyek kiáradását gyógyító lépésnek, az elfojtott érzések felszabadításának tekintem. Bár a vendégek gyakran elnézést kérnek a könnyeik miatt, megnyugtatom őket, hogy minden rendben van.

Létezik olyan, hogy masszázstitok? Hasonlóan az orvosi- vagy a gyónási titokhoz?

Az emberi érintésnek óriási ereje van, és sok vndég a masszázst olyan biztonságos térnek tekinti, ahol olyasmit is elmondhat, amit egyébként még a szeretteivel sem osztana meg. Azon a véleményen vagyok, hogy nagyon figyeljünk oda arra, hogy semmiképpen ne erőltessük az ügyfelet, és tartsuk tiszteletben a tempóját és a megosztás mértékét, szintjét.

De fontos azt is elmondanom, hogy ami a masszázson történt, az ott is marad. Számomra ez nemcsak a bizalomról, hanem arról is szól, hogy egyáltalán nem kell többé visszatérni rá. Megtörtént, és "ez" most már elmúlt. Elengedtük, kimondtuk, és már a távolba veszett.

Hogyan kezelsz egy ilyen helyzetet emberként? Milyen technikák és készségek segítenek egy ilyen érzékeny pillanatban?

Egy ilyen pillanatban igyekszem aktiválni minden érzékszervemet és átfogóan, teljes egészében érzékelni a vendéget. Érzékelem a nonverbális kommunikációját, a hangszínét, az arckifejezését, a gesztusait és az általános hangulatát is. Igyekszem mély kapcsolatot teremteni a vendéggel, és tudatni vele, hogy érzékelem őt, és azt is, hogy törődöm vele. Fontos az aktív empátia, amikoris igyekszem átérezni a vendég érzéseit és átéléseit, tapasztalatait. Teret kínálok neki az érzelmei megosztására, és megpróbálom bátorítani és támogatni is őt ebben. Ily módon a vendég érzi, hogy nincs egyedül, és főleg, hogy nincs egyedül a panaszával, problémáival. És ezt mindig megtenném, a masszázsszalonon kívül is.

Van-e olyan pont, amikor a vendéget a nehézségeivel már szakmai segítséghez irányítanád, küldenéd?

Igen, van egy ilyen pont, határ. Én személy szerint igyekszem különbséget tenni a hétköznapi nehézségek között, amelyekkel a vendég egy kis támogatással megbirkózik, és a komoly pszichológiai problémák között, amelyek már szakmai segítséget igényelnek. A magam részéről csak annyit tehetek, hogy meghallgatom és bátorítom őt. De ismerek olyan masszőr kollégát, aki ennek hatására kezdett el pszichoterápiát tanulni, és vendégeivel a testükben lévő "sebeket" kezeli.

Jómagam is körülvettem magam kollégákkal, pszichoterapeutákkal és más szakemberekkel, akikhez további segítségért irányítom vendégeimet. Pontosan azért, mert ez a pont, ez a "lélekhatár" nagyon vékony, és nem szeretném, ha egy nem megfelelő megközelítéssel valami mást kavarnék fel a vendégben, aminek aztán mélyebb következményei lesznek. Ezért is mondom a vendégeimnek: az én területem a test, és nem akarok belemenni abba, amit nem látok.

Milyen tényezőket veszel figyelembe ilyen esetben?

Például a tünetek intenzitását és súlyosságát. Ha a kliens súlyos szorongásról, depresszióról, öngyilkossági gondolatokról beszél, vagy nyilvánvalóan súlyos pszichés nehézségei vannak, mindenképpen szakszerű segítséget kell kapnia, így szakemberhez kell irányítani. Vagy ha a vendég problémái már zavarják a normális életét, a mindennapjait, lehetetlenné téve számára a munkát, a tanulást vagy a magáról és szeretteiről való gondoskodást. Szintén alapvető fontosságú, hogy motiváljuk őket arra, hogy szakszerű segítséget kérjenek.

Ha a vendég visszautasítja a segítséget, fontos, hogy tovább beszélgessünk vele erről, és hangsúlyozzuk, hogy fontos gondoskodni a mentális egészségéről. Lényeges, hogy tudja, segíteni akarok neki, és hogy nem hagyom magára nehéz helyzetében. Éppen ezért tudatosan keresek számára segítséget a környezetemben utólag is, hogy így lehetősége legyen arra, hogy megtalálja a megfelelő irányt a megoldáshoz, a megkönnyebbüléshez.

Tervezed, hogy ebben az irányban is bővíted, tovább fejleszted tudásodat?

Igen, nagyon érdekel a pszichológia és a pszichoszomatika témaköre. A jövőben szeretnék olyan tanfolyamokon részt venni, amelyek a pszichoszomatikus megközelítésre összpontosítanak a masszázsgyakorlatban. Hiszem, hogy ez új utat mutat majd számomra afelé, hogy segíteni tudjak vendégeimnek pszichés és fizikai nehézségeikben egyaránt. Minden mindennel összefügg.

Sokan a masszázs szakmát tisztán fizikai munkának tekintik. Hogyan jellemeznéd a masszázsmunka pszichológiai szempontjának fontosságát?

Ugyanolyan fontos, mint a fizikai aspektus. A masszőr nemcsak az vendég testét, hanem a lelkét is megérinti. Segíthet neki ellazulni, megszabadulni a stressztől és a szorongástól, akár megnyílni a mélyebb önismeret felé. Az egyes izomblokkok feloldása összefügg annak a helyzetnek a feloldásával is, amely ezt az állapotot az izomban létrehozta. Mindez összefügg, és a masszőrnek tisztában kell lennie ezzel a ténnyel. Ugyanúgy, ahogy a zsírraktározás és az azt követő fogyás is az izomra hat. A szöveti memória egy olyan tényező, amelyet nem tudunk elhallgattatni, és ha tiszteletben tartjuk, megkönnyebbülünk. Tehát a masszázsmunka mélyebb terápiás hatással is bírhat. Nem véletlen, hogy testtel és lélekkel a testért és a lélekért masszázsterapeutának tekintem magam.

Köszönöm az interjút. Tapasztalataid és meglátásaid nagyon inspirálóak.

Az átfogó megközelítés fontossága más szakmákban

Nemcsak a masszőrök, hanem más szakmák képviselői is találkoznak munkájuk során olyan emberekkel, akik a legkülönfélébb témákat, köztük bizalmas gondolatokat és nehéz élethelyzetek részleteit osztják meg velük. Fontos, hogy a szakemberek képesek legyenek holisztikusan szemlélni a vendéget, nagy odafigyeléssel meghallgatni, és nemcsak támogatást, hanem teret is kínálni számára az érzékeny témák megosztására.

Alternatívaként helyesen értékelhetik a helyzetet, és támogathatják a vendéget abban, hogy szakmai segítséget kérjen. Hiszen hivatásos masszőrnek lenni nemcsak precíz kézügyességet jelent a sorozatos érintések átadása során, hanem azt a tehetséget is, hogy a masszőr mélyen, empatikus módon tudjon kapcsolódni a vendéggel, és a támasza is legyen.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

A kérdésekre válaszolt:
Eva Kupilíková, masszőr testben és lélekben, testért és lélekért.
evamasaze.cz

Blog-Profil_Eliska_250

Riporter:
Eliška Anna Vojtková, a marketing csapat tagja, a FABULO márka "védnöke"
fabulo.hu